maanantai 24. marraskuuta 2014

Pullaa leipomassa



Kardemumman tuoksu valtasi keittiön viikonloppuna kun leivoin pikku neitiemme kanssa pullaa. Pullan leipominen on hauskaa ja saa hyvälle mielelle leipojan lisäksi kaikki onnekkaat jotka pääsevät maistamaan tuoretta pullaa.





Lapsien kanssa on hauskaa leipoa, sillä he nauttivat leipomisen jokaisesta hetkestä, tiskaamisestakin. Olen ottanut tytöt mukaan leipomiseen pienestä lähtien; mittaamaan ainekset, vaivaamaan taikinaa ja luomaan omia tuotoksia taikinasta. Pullan leipominen onnistuu jo pienen lapsen kanssa ja parasta on nähdä lapsen ilo. Lasten kanssa ilolla leivotut pullat ovat kyllä ehdottomasti parhaan makuisia, sillä lapsien innokkuus siirtyy mukaan makuun. Vanha sananlasku siitä että ”rakkaus on paras mauste” pitää paikkansa. Tytöille olen sanonut että pullataikinaan siirtyy se tuuli, jolla pullaa leipoo. Neitiemme tapauksessa se on ilo ja riemu. 



Pullataikina

5dl maitoa
50g hiivaa
2dl sokeria
1 kananmuna
2tl suolaa
2rkl kardemummaa
15dl vehnäjauhoja
175g voita 

koristeluun

1 kananmuna 
raesokeria/rusinoita 


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada leivontakulhoon. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita niin että hiiva on liuennut maidon joukkoon. Nyt voit laittaa voin sulamaan samaan kattilaan, jossa lämmitit maidon (vältyt tiskivuorelta). Voi sulaa sopivasti samalla kun lisäilet muita aineksia taikinaan. Seuraavaksi lisää taikinakulhoon sokeri, kananmuna, suola ja kardemumma ja sekoita maidon ja hiivan sekaan niin, että kananmuna sekoittuu osaksi taikinapohjaa. Sekoita seuraavaksi taikinaan puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot pienissä erissä ja lopuksi lisää joukkoon voisula. Nosta hyvin vaivattu taikina kohoamaan vähintään puoleksi tunniksi leivinliinan alle. Tässä vaiheessa on aikaa siivoilla keittiötä hieman ja nostaa pellit odottelemaan. Nostatan taikinan takan muurin päällä jos olemme lämmittäneet takkaa. Silloin taikina saa hyvän lämmön nostatusta varten, muuten nostamalla taikinakulhon lämpimään veteen.





Leivo taikinasta mieleisiäsi pullia ja nostata leivinliinan alla. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja koristele haluamallasi tavalla; raesokerilla tai rusinoilla. Paista pikkupullia noin 8 minuuttia ja pullapitkoja tai bostonkakkuja hieman pidempään noin 12 minuuttia.





Herkuttelun lisäksi saimme viikonloppuna ihailla kauniin lumisia maisemia. Huurre puhalsi puut ja koko luonnon valkoiseksi, tunnelma oli kuin sadusta. Luonto on sitten ihmeellinen. Ei tarvitse kuin astua ulos ja lähteä etsimään omaa ihmeellistä maisemaa. Tällä kertaa (kuten niin usein) löysin sen Tornionjoen ääreltä.









 

terveisin:
Rouva talossa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti