torstai 5. helmikuuta 2015

Runebergin päivä

Tänään liput liuhuvat Runebergin päivän kunniaksi. Leivoin vieraiden toivossa ja illan herkuttelu varten Runebergin kakun, jonka koristelin vadelmahillon sijaan suurilla kotimaisilla vadelmilla ja koko kakun peittävällä pomadalla.


Runebergin kakku
 

Kakun leipomisen lisäksi olemme ulkoilleet ja ihmetelleet lumen määrää. Meillä on viime viikkojen aikana satanut lunta reilusti ja tuntuu että pihalla on nyt niin paljon lunta kuin siihen mahtuu. Kultainen koiramme on tehnnyt auttavaisena meille reittejä ja me olemme kulkeneet perässä jotta reitit pysyisivät auki. Tuulet ja tuiverrukset ovat kyllä pyörittäneet reittejä umpeen, mutta onneksi niin koira kuin lapsetkin ovat olleet innoissaan lumen määrästä ja polkujen tallaaminen ja lumileikit (meillä aikuisilla lumileikkinä on kolaaminen...) ovat täyttäneet iltamme.





Sitten Runebergin kakun pariin.

200g voita
1,5dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1,5dl kuohukermaa
3,5dl vehnäjauhoja
1,5dl mantelijauhetta
2dl piparkakkumuruja
2tl kaardemummaa
2tl leivinjauhetta
1tl karvasmantelia (jos haluat)

koristeeksi
3dl tomusokeria
tilkkanen vettä
vadelmia tai vadelmahilloa
 

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi.
 

Lisää kananmunat yksi kerrallaan voi-sokeriseokseen.
 

Kaada joukkoon kerma sekoitellen se joukkoon.
 

Murenna piparit esimerkiksi pussissa tai leikkuulaudalla ja mittaa kuivat aineet omaan kulhoon. Sekoita aineet keskenään ja lisää voi-sokeriseokseen.



Lisää joukkoom teelusikallinen karvasmantelin makua jos haluat.


Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka olet vuorannut kauttaaltaan leivinpaperilla. Paista 175 asteisessa uunissa 25 minuuttia. Tarkista kypsyys tulitikulla, jos taikinaa jää tikun varteen jatka paistamista vielä muutaman minuutin ajan.


Anna jäähtyä vuoassa kymmenisen minuuttia. Siirrä sitten tarjoilulautaselle kuorrutusta varten.


Sekoita tomusokeri ja pieni tilkka vettä pienessä kulhossa tai lasissa ja kaada jämäkkä seos kakun päälle. Tasoita lastalla tai lusikalla. Anna kuorrutteen jähmettyä kovaksi jos laitat koristeeksi kokonaisia vadelmia. Jos haluat käyttää vadelmahilloa voit lisätä sen jo tässä vaiheessa.


Koristele vadelmilla ja soita ystävä kylään herkuttelemaan.
Hyvää Runebergin päivää.



Terveisin:
Rouva talossa

2 kommenttia:

  1. Siitä tuli todella herkullisen näköinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kakku paitsi näyttää myös maistuu herkuliselta, kannattaa kokeilla :)

      Poista