torstai 30. lokakuuta 2014

 

Kurpitsakeitto, yrttiöljy ja origami-lepakko





Kurpitsoita, luurankoja, noitia ja lepakoita, niistä on halloween tehty.  

Amerikasta rantautunut perinne on saanut meidät innostumaan ja mikäpä siinä; syksy kaipaa hieman leikkimielisyyttä ja väriä ja sitähän halloween-juhlasta löytyy.


Meillä kodin koristelu halloweenia varten pitää sisällään oranssin kurpitsan ja kulhollisen teemaan sopivia makeisia pikkuisia keppostelijoita varten. Tänä vuonna halusin myös askarrella jotain teemaan sopivaa, joten etsin netistä origami-lepakon ohjeen, jonka löydät tämän postauksen loppuosasta.


Kurpitsa on kaunis koriste pöydällä halloweenin aikaan, mutta siitä saa myös mainiota ruokaa. Pehmeä kurpitsakeitto tuo lämpöä, makeutta ja pehmeyttä syksyn ruokalistaan. Se sopii hyvin halloween vieraille tarjottavaksi ja maistuu pitkälle halloweenin jälkeenkin, sillä se on myös lasten suosikki.
 

Talon Rouvan paahdettu kurpitsakeitto
 
1 myskikurpitsa
3-4 isoa perunaa
1-2 sipulia
1,5dl kuivia punaisia linssejä
1,5tl suolaa (tai maun mukaan)
2dl ruokakermaa






Leikkaa kuorellinen kurpitsa puoliksi ja poista siemenet (voit suolata ja paahtaa siemenet jos haluat). Lohko kurpitsa ja asettele kuorelliset lohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 225 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Kuori ja pilko perunat sekä sipulit, lisää kattilaan ja keitä kypsäksi. Keitä toisessa kattilassa linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada kypsät linssit lävikköön ja nosta paahtuneet kurpitsat uunista. Nyt kurpitsan kuori irtoaa helposti ja saat hyödynnettyä hyvin kurpitsan makean sisällön. Kaada perunoiden ja sipulin keitinvettä toiseen astiaan, jotta voit lisätä sitä tarpeen mukaan myöhemmin. Kattilaan saa jäädä noin 2dl keitinvettä. Lisää kurpitsat ja linssit perunoiden ja sipulien sekaan kattilaan ja soseita sauvasekoittimella pehmeäksi. Lisää kerma ja suola. Tässä vaiheessa voit lisätä keitinvettä niin että keitto on sopivan paksuista. Valmista yrttiöljy.






Kurpitsakeiton makua korostaa ihanasti yrttiöljy ja sen tekeminen ei vie kuin hetken.

 
Talon Rouvan yrttiöljy

3rkl oliiviöljyä
1tl timjamia
1tl suolaa

Sekoita yrttiöljyn ainekset keskenään. Lisää valmiin keittoannoksen päälle ennen tarjoilua, tai nosta yrttiöljy pöytään keiton kanssa. Keitto on nyt valmista tarjottavaksi.






 



Vatsat täynnä on mukava siirtyä askartelupuuhiin. Halloween askarteluja voi ostaa valmiina kaupasta, mutta itse tehdyt koristeet ovat mielestäni erityisen hienoja, sillä niissä on mukana itse tekemisen riemu. Tämän origami-lepakon ohjeen löysin netistä (http://origamit.com/origami-lepakko/). Lepakon voi askarrella yhdessä isompien lasten kanssa, tai ottaa pienet mukaan taittelemaan aikuisen kanssa. Minulla ei ollut mustaa paperia, joten teittelin lepakon ohuesta mustasta pahvista ja laitoin sen roikkumaan ompelulangalla kauniin oranssin kurpitsan yläpuolelle.



Hauskaa Halloweenia!

terveisin:
Rouva talossa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti