torstai 23. lokakuuta 2014

Synttärijuhlat talossa

 

Onnea on onnistunut leipomus

 

 

Päätin ilahduttaa talon Herraa kinuskikakulla, jonka reseptiä olen useamman kerran selaillut Kakkujen kuningattaret-kirjasta. Loistava kirja, joka on inspiroinut minua leipomisessa jo useamman kerran. 






Ajattelin, että kinuskikakun leipominen käy käden käänteessä, mutta kyllähän siihen kului hetkinen jos toinen aikaa. Vaiva oli kuitenkin sen arvoinen, sillä kakku oli huikea menestys. 10 henkilön juhlaseurueemme söi lähes kokonaan ison kakun ja kiitoksia riitti. Onnitunut leipomus = onnellinen leipuri. 

Omena-kinuskikakku (Sanna Autio/Kakkujen kuningattaret-kirja)

pohja:
6 isoa munaa (käytin tavallisia)
3dl sokeria
2tl leivinjauhetta
2dl maissitärkkelystä (käytin perunajauhoja)
2dl mantelijauhetta



Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Kaada voideltuun ja mantelijauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija n.26cm). Paista uunin alatasolla 175 asteessa 35-45 min.


täyte:
4 omenaa (käytin 6 pientä suomalaista omenaa)
3dl omenahilloa
2dl kuohukermaa
0,5dl sokeria (käytin 1dl)
400g sitruunarahkaa (käytin tavallista rahkaa, jonka maustoin puolikkaan sitruunan mehulla ja vaniljalla)






Kuori ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi ja sekoita hilloon. Mausta rahka sitruunalla, sokerilla ja vaniljalla tai käytä valmista sitruunarahkaa. Vaahdota kerma ja kääntele varovasti rahkan joukkoon.

kostutus:
1,5dl maitoa (käytin mantelimaitoa)
1tl vaniljasokeria (jätin pois)

Leikkaa jääntynyt kakkupohja kolmeksi levyksi. Laita pohjalevy kaksinkertaisen leivinpaperin päälle ja kostuta. Levitä puolet omenatäytteestä ja päälle puolet rahkatäytteestä. Tee toinen kerros samoin. Laita päälle kansi, jota ei kostuteta. Laita leikkuulauta kakun päälle painoksi kinuskin keittämisen ajaksi.

kinuskikuorrutus:
4dl kuohukermaa
4dl fariinisokeria
ripaus suolaa
2tl voita



Mittaa laakeaan kattilaan kerma ja fariinisokeri ja suola. Anna kiehua keskilämmöllä 30-40 minuuttia kunnes kinuski sakenee. Voit testata kuorrutetta kakun reunaan; kun se ei enää valu on kinuski valmista. Sekoita joukkoon voi.


Ota paino pois kakun päältä ja siisti reunat. Kaada kinuski kakun päälle aloittaen keskeltä ja edeten spiraalimaisesti kohti reunoja. Leikkaa paperit pois ja nosta tarjoiluvadille.


koristelu:
4dl kuohukermaa
koristerakeita





Vaahdota kerma ja pursota se haluamallasi tavalla. Ripottele vielä koristerakeita ja tadaa herkullinen kakku on valmis tarjottavaksi.








Juhlatunnelma jatkuu vielä, sillä seuraavaksi kirjoittelen teille herkullisen pastasalaatin ohjeen.


terveisin:
Rouva talossa


2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku! Gluteeniton leivonta on myös minulle lähellä sydäntä, ja tähän kakkuun saa kotimaisia omenoita mukavasti käytettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi! Kotimaiset kirpeät omenat sopivat mielestäni loistavasti makeaan kakkuun makua tasapainottamaan.

      Poista