keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Luonnon taidetta ja vuokaleipä


Ilma on ollut sateinen ja harmaa viimepäivinä. Luonnosta voi silti löytää upeita taideteoksia kun pysähtyy katsomaan; sade, sumu ja tuuli muokkaavat syksyistä maisemaa harmaudellaan. Luonnosta voi löytää ruskan mentyäkin kauniita värejä. Pihlajat ovat tänä vuonna erityisen kauniita runsaan marjasatonsa vuoksi ja koristavat syksyn harmautta kirkkaan punaisellaan. Jää nähtäväksi pitääkö vanha sananlasku paikkansa; pihlaja ei sananlaskun mukaan kanna kahta taakkaa, joten edessä pitäisi olla vähäluminen talvi.
 






Pidän leipomisesta ja sen tuomasta tunnelmasta; taikinaterapia ja onnistuimen riemu inspiroivat minua. Leipää leivon perheellemme usein. Itse leivottu leipä ei ole ainoastaan makunautinto, vaan sen tekeminen on mukavaa. Lisäksi saat kotiin ihanan tuoreen leivän tuoksun. 

Tämän ohjeen kanssa leipominen ei vie paljoa aikaa ja lapset voi ottaa mukaan sekoittelemaan taikinaa ja lisäämään aineksia joukkoon, jolloin leipomisesta tulee hauska ohjelmanumero. Resptin avulla saat tehtyä hävikin torjuntaa käyttämällä puuron loput hyväksi.

Varoituksen sana on tietenkin annettava siitä, että herkullinen itsetehty leipä ei viihdy pitkään leipälaatikossa vaan se katoaa nopeasti parempiin suihin.

Olen löytänyt ohjeen alunperin arjenhelminauhaa-blogista vuosia aikaisemmin, mutta blogia en enää löytänyt vanhasta osoitteestaan. 

Ajansaatossa ohje on muuttunut näköisekseni ja näyttää nyt tältä.

 

Talon rouvan vuokaleipä:


leipäpohja
 
2-3dl valmista kaurapuuroa
3dl vettä
1pss kuivahiivaa
2dl hiivaleipäjauhoja
1rkl tummaa siirappia
2tl suolaa
0,5dl oliiviöljyä

lisää myöhemmmin
 
1dl ruisjauhoja
4dl hiivaleipäjauhoja
1dl kurpitsansiemeniä
 

Kuumenna vesi ja sekoita puuron joukkoon. Lisää siirappi, suola ja oliiviöljy sekä keskenään sekoitetut kuivahiiva ja jauhot. Jätä lepäämään kattilaan kannen alle kunnes seos alkaa kuplia. Voitele leipävuoka.

Alusta kuplivan taikinan joukkoon loput jauhot ja kurpitsansiemenet, mutta jätä hieman kurpitsansiemeniä päälle koristeeksi. 

Voitele leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Anna nousta uunin lämpenemisen ajan. Paista 30 minuuttia 225-250 asteessa. Tarkkaile leivän pintaa paistamisen aikana, jos pinta alkaa tummua peitä se kevyesti foliolla ja jatka paistoa paistoajan loppuun. Kaada hieman jääntynyt leipä pois leipävuasta. Kääri keittiöliinaan, jotta kuori pysyy rapeana.



 



terveisin:
Rouva talossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti