torstai 11. joulukuuta 2014

11. joulukuuta

Luukku numero 11 aukeaa. Lauantaina vietetään Lucian päivää ja mikä olisikaan parempaa tarjottavaa lauantaivieraille kuin Lucia-pullat! Tai leivo pullat ja ota mukaan lauantain kylästelyreissulle. Pullat maistuvat aina. Siispä hihat heilumaan ja kädet taikinaan. Nämä herkulliset pullat vievät kielen mennessään.


 Lucia-pullat




Taikina:
n.30 pullaa

50g hiivaa
5dl maitoa
150g voita
1g sahramia
1 kananmuna
250g rahkaa
2,5dl sokeria
1tl suolaa
n. 17-19 dl vehnäjauhoja

Päälle:
rusinoita
kananmuna (voiteluun)

Ohje:
Murenna hiiva kulhoon ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa. Kaada lämmin maito kulhoon hiivan kanssa ja sekoita hiiva maidon joukkoon. Laita voi sulamaan kattilaan ja murenna voin sekaan sahrami. Muista ettet kiehuta voita vaan sulatat sen rauhassa. Sahrami antaa paremmin makua kun se saa hieman lämpöä. Se muuttaa voin ja myöhemmin taikinan värin kauniin sahraminkeltaiseksi. Lisää taikinaan kananmuna, rahka, sokeri ja suola sekoittaen. Vaivaa taikinaan jauhot erissä niin että lisäät ensin noin puolet jauhoista, jonka jälkeen lisäilet loput jauhoista hiljalleen. Lisää joukkoon sula voi ja tarkista taikinan kimmoisuus. Tässä vaiheessa sinulla on vielä mahdollista lisätä jauhoja, mutta muista että pehmeästä taikinasta saat pehmeitä pullia. Anna kauniin keltaisen taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia. 




Itseä on välillä muistettava pikku lahjoilla. Tämä nuolija kannustaa kulkemaan valitsemallani tiellä.





Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo S:n mallisia pullia. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota noin 20 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja koristele rusinoilla. 





Paista uunin keskiosassa n.8 minuuttia 225 asteessa. Anna jäähtyä hetken pellillä.





Tarjoile herkulliset pullat tai vie tuliaiseksi !
Torniojokilaaksossa, jossa olen lapsuuteni kasvanut ja nyttemmin takaisin palannut, sahramipullat ovat perinneherkku, joita leivotaan varsinkin juhliin. Ruotsin läheisyydellä on varmasti vaikutus tähän, sillä sahramipullat ovat saapuneet Suomeen Ruotsin kautta.



Luciapullan (lussekatter, lussekatit) historia on Saksassa, jossa niitä alettiin leipoa 1600-luvulla. Suomeen luciapulla on tullut Ruotsin kautta, josta nimi lussekatter tulee.




Sitten pieni tietoisku sahramista. Sahrami on maailman kallein mauste ja yksi maailman kalleimmista ruoka-aineista. Taikinaan käytetään 1g sahramia, johon tarvitaa 200–600 käsin kerättyä kukan luottia. Yhden kukan emissä on kolme luotia, joten monta kukkaa on osana pullataikinaamme. Ehkäpä kukkien nauttima auringonvalo siirtyy sahramin ihanan keltaiseen väriin ja makuun jota en voi vastustaa. Kauniin sahramipurkin olen ostanut Espanjan reissulta.

  
Nyt herkuttelemaan, mutta otan vain yhden...säästyy sitten lauantaillekin Lucian päivän kahvittelulle.


Terveisin:
Rouva talossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti