sunnuntai 14. joulukuuta 2014

14. joulukuuta

14. joulukuuta ja viimeistään nyt on aika leipoa pipareita (ja osallistua lukijakilpailuun). Piparitaikinan tekeminen itse ei ole kummoinen homma, ohjeita löytyy netistä paljon ja omaa voit tuunata makusi mukaan. Olen käyttänyt onnistuneesti monia piparitaikinareseptejä ja muokkaillut niistä hiljalleen sellaisen reseptin, josta pidän. Itse tehty taikina maustaa kodin ihanalla mausteisella tuoksulla ja saa joulumielen ilostumaan.

Piparkakkutaikina





Piparkakkutaikina talon rouvan tapaan

2dl siirappia
3dl sokeria
3tl kanelia
2tl neilikkaa
1,5tl inkivääriä
2,5tl kardemummaa
250g voita
11dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1rkl ruokasoodaa
2rkl vettä

Ohje:

Laita kattilaan siirappi, sokeri sekä mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele keskilämmöllä n.10 minuuttia. 




Nosta sitten kattila pois levyltä ja sekoita kylmä voi joukkoon niin että seos on tasainen. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.



Lisää 6dl jauhoja ja kananmuna sekoittaen taikinaan.




Laita lasiin kaksi ruokalusikallista vettä ja sekoita ruokasooda veden sekaan. Kaada vesi/sooda seos taikinaan ja sekoita joukkoon. Lisää sitten loput jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.




Kaada taikina tuorekelmun päälle ja kääri paketiksi. Nosta taikina lepäämään ja maustumaan jääkaappiin. Taikina on valmista leivottavaksi seuraavana päivänä.

Kauli valmis piparitaikina ohueksi ja paina muoteilla halumasi kuviot. Nosta piparit pellille ja paista 220 asteessa 4-5 minuuttia. Koristele halutessasi sokerikuorrutteella ja strösseleillä.





Lapset voi ottaa mukaan piparitaikinan valmistamiseen mitta-apulaiseksi, mutta viimeistään leipoessa ja koristellessa lapset ovat maailman suloisin apu.




Näppärä vinkki pipareita leivottaessa (varsinkin lasten kanssa) on asetella muotit vierekkäin ja painaa kaikki kerralla. Meillä muottien asettelu taikinalle, että saataisiin mahdollisimman monta piparia yhdellä kaulauksella, on helpottunut tämän vinkin avulla.



Koristellessa saa käyttää vapaasti mielikuvitusta. Lapsille olen ostanut tuubissa olevia valmiita sokerikuorrutteita, joilla on helppo lapsenkin kuorruttaa. Ja strösseleitä kannattaa varata paljon, niitä menee yllättävän paljon kun lapset saavat päättää koristeiden määrän. 



  
Lasten koristelemat piparit ovat ihana ja maistuva lahja kummeille tai isovanhemmille. Jokainen lapsen tekemä ja koristelema pipari on ainutlaatuinen taideteos.


Muistutuksena vielä kerkeää osallistua lukijakilpailuun. Huomenna arvon 14.12 mennessä lukijaksi liittyneiden ja lukijakilpailua kommentoineiden kesken kaksi pannumyssyä. Tästä lukijakilpailuun.


Pikku neitien tekemät adventtikynttilät tuovat tunnelmaa tälle sunnuntaille. Tunnelmallista kolmannen adventin iltaa. 

Terveisin:
Rouva talossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti