torstai 18. joulukuuta 2014

18. joulukuuta

Rouva talossa-joulukalenterissa upotetaan kädet pullataikinaan ja leivotaan joulupöytään juhlapullaa. Pullan voi hyvin pakastaa odottamaan jouluaattoa ja nyt on hyvä aika leipoa ennen varsinaista kiirettä keittiössä. Tai jätä pullan leipominen viimeiseksi ja saat tuoretta pullaa jouluaaton juhlimiseen. Niin tai näin tässä herkullinen juhlapullapitkon ohje.



Mantelinen juhlapullapitko





Resepti:
50g voita
200g mantelimassaa
75g mantelirouhetta
1 kananmuna (voiteluun)
raesokeria
mantelilastuja

Sahraminen juhlapulla on Torniojokilaakson juhlapulla, joten perheemme herkuttelee sahramisella juhlapullalla. Tee taikina joko tavallisen ohjeen (kurkkaa tästä) tai sahramisen ohjeen (kurkkaa tästä) reseptillä oman makusi mukaan. Jos haluat tehdä vain yhden pitkon, tee puolikas taikina. Kokonaisesta taikinasta tulee kaksi pitkoa tai yksi pitko ja reilu pellillinen pikkupullia, joista varsinkin perheen pienimmän pitävät.




Nostata taikina ja kaulitse levyksi.
Levitä taikinalevyn päälle huoneenlämpöistä voita.
Murskaa tai leikkaa mantelimassa pieniksi kuutioiksi ja ripottele tasaisesti taikinalevyn päälle. Ripottele halutessasi päälle vielä mantelirouhetta, mutta maku on erittäin hyvä ilmankin.




Kääri taikina rullaksi ja aseta pellille.



Sitten saksitaan. Nappaa puhtaat sakset käteen ja leikkaa pullarullaa niin, että saat käännettyä rullasta leikatun palan vuorotellen molemmille pitkon puolille. 







Jatka loppuun asti saksien aina vuorotellen kummallekin puolelle. Käännä viimeinen pala kevyesti pitkon alle.



Nostata pitkoa n.30-40 minuuttia ja voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla ja mantelilastuilla.Paista 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Muista tarkkailla pullapitkoa paiston ajan, sillä uunien paistotehot vaihtelevat.



Tarjoa kaunis juhlapitko jouluvieraille tai vie lämpimäisenä mennessäsi juhlimaan joulua. Itse leivottu pullapitko on mieleinen joululahja, jota varmasti osataan arvostaa.





Satuin löytämään kauniin astiaston kirpputorilta. Tästähän kelpaa tarjota vieraille juhlapullakahvit vai mitä?





Terveisin:
Rouva talossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti