maanantai 22. joulukuuta 2014

22. joulukuuta

Rouva talossa-joulukalenterin viimeisiä luukkuja availlaan. Tämän päivän innostuksen aihe on joululeipä. Maku on herkullinen ja leipä on yllättävän helppo valmistaa. Se kerkeää hyvin vielä tämän joulun joulupöytään herkuksi tai lahjaksi jos pääset valmiiseen pöytään herkuttelemaan. Innoistuin kokeilemaan ohjetta kun äitini oli leiponut tätä ,sanoinko jo, herkullista joululeipää sunnuntai lounaalle.


Joululeipä




Resepti kahdelle leivälle
ohje löytyy kirjasta Suosituimmat kotileivonnaiset/Heli Perkius

5dl vettä
2tl suolaa
300g kivettömiä luumuja
5dl kaurahiutaleita
1pss kuivahiivaa
6dl hiivaleipäjauhoja


Suikaloi luumut kulhossa saksilla. Luumut saavat jäädä suikaleiksi, jotta ne pysyvät koossa leivottaessa.


Sekoita luumujen joukkoon kaurahiutaleet, suola ja hiiva. Jos teet taikinaa koneella käsien sijasta lisää luumut vasta loppuvaiheessa, sillä muuten ne rikkoutuvat liikaa.


Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi ja sekoita hyvin. Alusta joukkoon jauhot vähän kerrallaan. Jauhojen määrä on ohjeellinen sillä eri jauhomerkit ja laadut muuttavat leipomista. Parhaan lopputuloksen saat vaivaamalla taikinaa käsin, sillä silloin tunnet koska taikinassa on tarpeeksi jauhoja. Nosta kohoamaan 40-45 minuutiksi.


Nosta kohonnut taikina leivottavaksi ja tee siitä kaksi leipää. Anna leipien kohota rauhassa ainakin 45 minuuttia. Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.


Paista leipiä ensin 200 asteessa 20 minuuttia ja laske sitten lämpötilaa hiljalleen 160 asteeseen ja paista vielä 25 minuuttia.


Leipä on herkullisinta sellaisenaan voin kanssa tarjottuna.



Terveisin:
Rouva talossa

2 kommenttia:

  1. Anonyymi23.12.14

    Olen sinun blogin ihailija! ;-) Olet aina niin ahkera ja reipas! Terv. Tanja

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tanja! Ihanaa joulua!

    VastaaPoista